www.neaporeia-oraiokastro.blogspot.com Επικοινωνία: neaporeia@yahhoo.gr. Τα γραφεία μας βρίσκονται: Κομνηνών 57 στο Ωραιόκαστρο και είναι ανοικτά από τις 18:00 έως 21:00. Τηλ/fax: 2310695995. Πρωτομαγιά στο Ωραιόκαστρο. Ώρα 11:00. Είσοδος Ελεύθερη. Η σελίδα μας είναι υπό διαμόρφωση
counter www.com2.gr

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης": Η Μεταρρύθμιση του κράτους

«Διαφημίστηκε» ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κράτους, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Χρησιμοποιήθηκε ως «βασικό χαρτί» από τον πρωθυπουργό στις επαφές του με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, ότι πράγματι η χώρα επιχειρεί να αλλάξει.
Ποιες, όμως, αλλαγές θα αντιληφθεί άμεσα ο πολίτης;
- Καταρχήν, στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου θα ψηφίσει με διαφορετικό τρόπο. Θα ψηφίσει για πρώτη φορά για περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, ενώ στο δήμο θα ψηφίσει ένα δημοτικό σύμβουλο για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο του δήμου και από έναν έως τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (ανάλογα με τον πληθυσμό) για τη δημοτική ή τοπική του κοινότητα.
- Από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών τον Ιανουάριο του 2011 θα μπορεί να διεκπεραιώνει ένα πλήθος συναλλαγών του με το Δημόσιο μέσω των e-ΚΕΠ, τα οποία αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
- Από το Μάιο του 2011 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 αναμένεται να έχει εκδοθεί η κάρτα του δημότη για την αυτόματη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη συμμετοχή τους σε τοπικά δημοψηφίσματα.
- Οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται και να επικοινωνούν με τους δήμους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των δήμων, που πλέον υποχρεωτικά όλοι πρέπει να διαθέτουν και στην οποία -εκτός των άλλων λειτουργιών της- θα πρέπει να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους, προκειμένου να είναι εκτελεστές.
- Οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα, είτε ως εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, οργανώσεων, ενώσεων κ.λπ., είτε ως πολίτες να συμμετέχουν στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης (στους δήμους) ή στις περιφερειακές επιτροπές διαβούλευσης (στις Περιφέρειες). Οι επιτροπές αυτές αποτελούν τα βασικά γνωμοδοτικά όργανα των δήμων και περιφερειών για αναπτυξιακά προγράμματα, τοπικά προβλήματα, τα επιχειρησιακά και τεχνικά προγράμματα των δήμων.
- Σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και σε όλες τις Περιφέρειες καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης», ο οποίος δέχεται και διεκπεραιώνει καταγγελίες θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων.
Ομως, οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τις νέες αρμοδιότητες, με επίκεντρο την κατοικία, την υγεία και το σχολείο, που περνούν πλέον στις αρμοδιότητες των νέων δήμων.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου