www.neaporeia-oraiokastro.blogspot.com Επικοινωνία: neaporeia@yahhoo.gr. Τα γραφεία μας βρίσκονται: Κομνηνών 57 στο Ωραιόκαστρο και είναι ανοικτά από τις 18:00 έως 21:00. Τηλ/fax: 2310695995. Πρωτομαγιά στο Ωραιόκαστρο. Ώρα 11:00. Είσοδος Ελεύθερη. Η σελίδα μας είναι υπό διαμόρφωση
counter www.com2.gr

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Αλλαγές του "Καλλικράτη"

Καινοτόμο και ριζοσπαστικό σε ορισμένες πτυχές του, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τη βασική πολιτική και εκλογική φιλοσοφία των παραδοσιακών “δημαρχοκεντρικών” πλειοψηφικών συστημάτων, είναι το εκλογικό σύστημα που εισάγει το σχέδιο «Καλλικράτης», βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η εδαφική περιφέρεια κάθε δήμου αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των δήμων από τους οποίους συγκροτείται που ονομάζονται δημοτικές κοινότητες και συνιστούν τις εκλογικές περιφέρειες του νέου δήμου. Τη διοίκηση του νέου δήμου συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο δήμαρχος. Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων.
Οι δημοτικές κοινότητες εκλέγουν κοινοτικό συμβούλιο και πρόεδρο δημοτικής κοινότητας. Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, αλλά και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του ίδιου δήμου. Στις δημοτικές εκλογές θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που συγκέντρωσε ποσοστό πενήντα συν ένα (50%+1) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Επιλαχόντες κηρύσσονται όσοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα. Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες.
Ασυμβίβαστα
Το σχέδιο νόμου θεσπίζει για πρώτη φορά μία σειρά από αυστηρά ασυμβίβαστα εκλογής. Δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα στους νέους δήμους ή στις περιφέρειες: όποιοι το προηγούμενο 18μηνο έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές ή διευθυντές δημόσιας υπηρεσίας ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται στα όρια του δήμου ή της περιφέρειας που θέτουν υποψηφιότητα, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ιδρύματα που σχετίζονται με τον δήμο στον οποίο είναι υποψήφιοι, τα στελέχη κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή με την περιφέρεια, όσοι βαρύνονται με έκπτωση αξιώματος με δικαστική απόφαση και όσοι έχουν “επαγγελματικές” σχέσεις με συμβάσεις, προμήθειες, εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών με τους οικείους δήμους και περιφέρειες αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Συγκεντρωτικά. οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο "Καλλικράτης" είναι:
-Ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη
-Επαναφορά του 50% +1 για την εκλογή των αιρετών
-Μείωση του ηλικιακού ορίου για την εκλογή στα 18 χρόνια
-Καθιέρωση αυστηρών ασυμβίβαστων
-Η σταυροδοσία σε υποψηφίους δύο δήμων
-Το δικαίωμα εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νόμιμους αλλοδαπούς

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου