www.neaporeia-oraiokastro.blogspot.com Επικοινωνία: neaporeia@yahhoo.gr. Τα γραφεία μας βρίσκονται: Κομνηνών 57 στο Ωραιόκαστρο και είναι ανοικτά από τις 18:00 έως 21:00. Τηλ/fax: 2310695995. Πρωτομαγιά στο Ωραιόκαστρο. Ώρα 11:00. Είσοδος Ελεύθερη. Η σελίδα μας είναι υπό διαμόρφωση
counter www.com2.gr

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αποξήλωση πυλώνων σ' άλλους δήμους

Εναερίτες της ΔΕΗ, σκαρφαλωμένοι σε ύψος 50-60 μέτρων, αποξηλώνουν κομμάτι κομμάτι έναν από τους «θεόρατους» πυλώνες υψηλής τάσης, στα όρια των δήμων Πυλαίας και Πανοράματος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο -με ύψος 60 μέτρων- από τους συνολικά 30 πυλώνες της ΔΕΗ, που απομακρύνονται από το Πανόραμα, την Πυλαία, την Τριανδρία και τον Εύοσμο, στο πλαίσιο υπογειοποίησης του δικτύου και κατάργησης γραμμών ηλεκτροδότησης.

Ο συγκεκριμένος... πρώην πυλώνας υψηλής τάσης (150 kV), που βρισκόταν δίπλα στο «Αριστοτέλειο Κολλέγιο», μαζί με άλλους 11 στο Πανόραμα, έστεκαν σαν «φαντάσματα» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας προς Θέρμη και Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας. Τώρα, απομακρύνονται για περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους, προκειμένου να «ανακουφιστούν» οι πολίτες που τους έβλεπαν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία κ.λπ.

«Είναι το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια με την προσφυγή του δήμου μας στο ΣτΕ, το οποίο μας δικαίωσε το 2002. Η υπογειοποίηση του δικτύου σε μήκος 6 χλμ. που περνάει από το Πανόραμα ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009, όμως τώρα φεύγουν και τα ''τέρατα'', ώστε να είναι ορατό σε κάθε πολίτη ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα μεταφοράς ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο έργο, με κόστος 10 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν απομακρυνθεί και οι υπόλοιποι 10 πυλώνες που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν απομακρυνθεί 5 πυλώνες στον Εύοσμο και οι υπόλοιποι θα αποξηλωθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, λόγω υπογειοποίησης, αλλά και αλλαγής των σχεδίων ηλεκτροδότησης.

Παρ' όλα αυτά διατηρείται, ακόμη και σήμερα, αριθμός πυλώνων, προκαλώντας τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών και πολιτών.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου