www.neaporeia-oraiokastro.blogspot.com Επικοινωνία: neaporeia@yahhoo.gr. Τα γραφεία μας βρίσκονται: Κομνηνών 57 στο Ωραιόκαστρο και είναι ανοικτά από τις 18:00 έως 21:00. Τηλ/fax: 2310695995. Πρωτομαγιά στο Ωραιόκαστρο. Ώρα 11:00. Είσοδος Ελεύθερη. Η σελίδα μας είναι υπό διαμόρφωση
counter www.com2.gr

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Πρωτομαγιά με τη "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ"

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Καρασαββίδης και τα στελέχη της παράταξης "Νέα Πορεία" σας καλούν στο "Bon chateau", στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου,για να γιορτάσουμε μαζί την Πρωτομαγιά με άφθονο κρασί, ψητά, μουσική και πολύ χορό. ΛαΪκό γλέντι με παραδοσιακή μουσική και νεανικά συγκροτήματα. Ώρα 11:00

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Καλλικράτης και Θεσσαλονίκη

Αντιδράσεις, κυρίως στην επαρχία Λαγκαδά, προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου χάρτη στη Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς προβλέπειτη δραστική μείωση των δήμων από31 σε μόλις οκτώ.Οδήμαρχος Λαχανά ΠαντελήςΠάσχος προανήγγειλε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, διαφωνώντας με τη συνένωση του δή-μου με τον Λαγκαδά και ζητώντας συνέ-νωση των δήμων Λαχανά - Μυγδονίας -Ασσήρου, κάτι στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δήμαρχοι της περιοχής. Ενστάσεις διατυπώνονται και από την πλευρά του δήμου Μυγδονίας, που συνενώνεται με το Ωραιόκαστρο, αλλά και από τον Εχέδωρο, που διεκδικούσε να μείνει ανεξάρτητος. Εστία διαφωνιών υπήρχε και στον Χορτιάτη, ωστόσο το αίτημα να δια-τηρηθεί για λόγους ιστορικούς η ονομασία λόγω του ολοκαυτώματος του 1944 ικανοποιήθηκε. Στα αξιοσημείωτα η συγχώνευση των 14 δήμων της επαρχίας Λαγκαδά σε μόλις δύο με τη δημιουργία ενός διευρυμένου και υπερμεγέθους δήμου Λαγκαδά, ο οποίος θα συναποτελείται από επτά δήμους, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες. Στα δυτικά του νομού δημιουργήθηκαν τρεις δήμοι: ο δήμος Αξιού με έδρα τη Σίνδο και πληθυσμό (βάσει της απογραφής του 2001) 40.000 κατοίκους, που προέκυψε από τη συνένωση Εχεδώ- ρου, Αξιού και Χαλάστρας, ο δήμος Ωραιοκάστρου με έδρα το Ωραιόκαστρο και πληθυσμό 25.000 κατοίκους με συνένωση Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας, και ο δήμος Χαλκηδόνας με έδρα τα Κουφάλια και πληθυσμό 34.000 κατοίκους, που περιλαμβάνει τους δήμους Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων καιΧαλκηδόνας. Στα ανατολικά Δίχως εκπλήξεις και στα ανατολικά, όπου δημιουργήθηκαν τρεις δήμοι: ο δήμος Χορτιάτη με έδρα το Πανόραμα και πληθυσμό 49.000 κατοίκους, που αποτελείται από τους δήμους Χορτιάτη, Πανοράματος και Πυλαίας, ο δήμος Θέρμης με έδρα τη Θέρμη και πληθυσμό 35.000 κατοίκους από τους δήμους Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών και ο δήμος Θερμαϊκού με έδρα την Περαία και πληθυσμό 37.000 κατοίκους από τους δήμους Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας. Στην επαρχία Λαγκαδά ο νέος δήμος Λαγκαδά έχει έδρα τον Λαγκαδά, πληθυσμό 38.000 κατοίκους και αποτελείται από τους δήμους Λαγκαδά, Βερτίσκου, Λαχανά, Ασσήρου, Κορώνειας, Σοχού και Εγνατίας, και ο δήμος Βόλβης με έδρα τον Σταυρό και πληθυσμό 26.000 κατοίκους, που αποτελείται από τους δήμους Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου, Καλλινδοίων, Απολλωνίας και Αρέθουσας.

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Καλλικράτης: Εκπλήξεις στο τέλος

Το νέο σχέδιο ανατέμνει την Επικράτεια σε 7 κρατικές Διοικήσεις, 13 Περιφέρειες και 333 Δήμους, συν άλλους 14, που θα αποτελέσουν σημείο διαβούλευσης. Οι χάρτες των συνενώσεων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι δεν είναι μαγική λύση στα προβλήματα, είναι όμως το εργαλείο για την αντιμετώπισή τους και ενσωματώνει σε ένα νομοθέτημα εκατοντάδες άρθρα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα αντιστοιχούσαν σε 16 νομοσχέδια.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: Δήμοι, αρμοδιότητες και πόροι

Στην Α΄ Περιφέρεια δημιουργούνται 5 δήμοι από 14: 1.Θεσσαλονίκη, Τριανδρία 2. Καλαμαριά 3. Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη 4. Άγιος Παύλος, Συκιές, Πεύκα, Νεάπολη 5. Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος και Ελευθέριο Κορδελιό.
Στην Β΄ Περιφέρεια θα δημιουργηθούν 10 από 31: 1. Χορτιάτης, Πυλαία, Πανόραμα 2. Θέρμη, Μίκρα, Βασιλικά 3.Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα 4. Εχέδωρου, Αξιός, Χαλάστρα 5. Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα, Κουφάλια 6.Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία 7.Λαγκαδάς, Βερτίσκο, Λαχανάς, Άσσηρος 8. Άγιος Γεώργιος, Ρεντίνα, Μάδυτος 9.Κορώνεια, Καλλινδοίων, Απολλωνία 10. Σοχός, Αρέθουσα Εγνατία.
Στην αρμοδιότητα των νέων δήμων θα μεταφερθούν:
-Οι πολεοδομίες και όλες οι υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.
- Οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και χορήγησης αδειών λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας από ιδιώτες, όπως επίσης ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
- Οι υπηρεσίες Παιδείας που έχουν σχέση με την ανέγερση των σχολείων, την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.
-Οι υπηρεσίες Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής των νομαρχιών (διενέργεια εμβολιασμών κ.λπ.).
-Οι υπηρεσίες εμπορίου για την ίδρυση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών περιπτέρων κ.λπ.
-Οι υπηρεσίες εκτέλεσης έργων τοπικής σημασίας για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και κυρίως την αγροτική οδοποιία.
Πόροι «Καλλικράτη»
Το «καλάθι» των πόρων του «Καλλικράτη» περιλαμβάνει:
-Το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το ΦΠΑ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Απομένει προς διευκρίνιση το ποσοστό συμμετοχής των παραπάνω φόρων στο χρηματοδοτικό μίγμα των νέων δήμων και, βεβαίως, το ύψος του.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: Λίγο πριν την ανακοίνωση ...

H πιθανότερη εκδοχή του «Καλλικράτη» για το πολεοδομικό συγκρότημα προβλέπει τις εξής συνενώσεις: της Θεσσαλονίκης με Τριανδρία, της Μενεμένης με το Ελευθέριο Κορδελιό, των Συκεών με Άγιο Παύλο και Πεύκα, της Πολίχνης με Ευκαρπία και τη διατήρηση, ως έχουν, των δήμων Καλαμαριάς, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Νεάπολης και Σταυρούπολης.
Αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Εκεί είχε «κλειδώσει» την περασμένη εβδομάδα η δημιουργία εννέα δήμων έναντι των 31 σημερινών. Ειδικότερα ο «Καλλικράτης» προέβλεπε τη συνένωση: Χορτιάτη με Πανόραμα και Πυλαία, Θέρμης με Βασιλικά και Μίκρα, Μηχανιώνας με Επανομή και Θερμαϊκό, Εχεδώρου με Χαλάστρα και Αξιό, Κουφαλίων με Χαλκηδόνα και Άγιο Αθανάσιο, Ωραιοκάστρου με Καλλιθέα και Μυγδονία, Απολλωνίας με Καλλίνδοια, Μάδυτο, Σταυρό, Άγιο Γεώργιο και Ρεντίνα, Λαχανά με Άσσηρο, Βερτίσκο, Λαγκαδά, Κορώνεια και Εγνατία και τέλος Σοχού με Αρέθουσα. Από χθες όμως άρχισαν να εντείνονται οι πιέσεις από ορισμένα στελέχη, κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά, τα οποία ζητούν την αυτονόμηση του Εχεδώρου, την απόσπαση των Ασσήρου, Λαχανά και Βερτίσκου, αφήνοντας τον Λαγκαδά μόνον με την Κορώνεια, καθώς και τη δημιουργία τριών δήμων στα ανατολικά αντί των δύο με τη συνένωση Θέρμης - Βασιλικών, Επανομής με Μίκρα και Μηχανιώνας με Θερμαϊκό. Δύο δήμοι ενδέχεται να προκύψουν από το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Απολλωνίας, Καλλινδοίων, Μαδύτου, Σταυρού, Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας.

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Πρωτομαγιά 2010 στο Ωραιόκαστρο

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Καρασαββίδης και τα στελέχη της παράταξης "Νέα Πορεία" σας καλούν στο "Bon chateau", στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου,για να γιορτάσουμε μαζί την Πρωτομαγιά με άφθονο κρασί, ψητά, μουσική και πολύ χορό. ΛαΪκό γλέντι με παραδοσιακή μουσική και νεανικά συγκροτήματα. Ώρα 11:00

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Έρευνα σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το προχθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στο νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και το νομαρχιακό σύμβουλο Γιάννη Μπίκο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου.Τη διενέργεια της έρευνας ζήτησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Τιντικάκη, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στο κείμενο της μήνυσης αναφέρεται το περιστατικό στο νομαρχιακό συμβούλιο. Ζητά δε να διωχθεί ο νομάρχης για τα αδικήματα της λόγω και έργω εξύβρισης και της δυσφήμισης.

Ο.Α.Σ.Θ: Αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων

Σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ και μειώσεις στις κάρτες πολλαπλών διαδρομών έρχονται από την Πρωτομαγιά. Αιτία της αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής του Οργανισμού, που αποφασίστηκε ήδη και από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι η περικοπή της επιδότησης που δίνει η Πολιτεία για το εισιτήριο του αστικού στη Θεσσαλονίκη στο 75% του συνολικού ποσού των περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ.Με το νέο προσδιορισμό στην τιμολογιακή πολιτική επιδιώκεται, όπως τόνισε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, να αντιμετωπιστεί αφενός η περικοπή στην επιδότηση, αφετέρου η «κατάχρηση» που γίνεται από πολίτες με την ανταλλαγή εισιτηρίων στις στάσεις και την... ανορθολογική χρήση της αστικής συγκοινωνίας.Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις επόμενες μέρες από τον ΟΑΣΘ και το υπουργείο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», το τιμολόγιο έχει προσδιοριστεί και έχει «κλειδώσει». Οι αυξήσεις: Οι αναπροσαρμογές θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2010. Το απλό εισιτήριο από 50 λεπτά που κοστίζει σήμερα θα πάρει αύξηση 10 λεπτών και για την απλή διαδρομή θα κοστίζει 60 λεπτά. Τα εισιτήρια που θα εκδίδονται εντός των αστικών λεωφορείων από τα ειδικά εκδοτήρια θα κοστίζουν 70 λεπτά. -Καταργείται το χρονοεισιτήριο και θεσπίζεται νέο εισιτήριο που θα ισχύει για μιάμιση ώρα και τέσσερις διαφορετικές διαδρομές. Η τιμή του θα είναι 1 ευρώ. -Κατά ένα ευρώ αυξάνεται το εισιτήριο για 24ωρη χρήση. Ετσι, από τα 2 ευρώ που κοστίζει σήμερα η ολοήμερη χρήση των αστικών θα φτάσει στα 3. Οι μειώσεις: Μείωση θεσπίζεται μόνο στις μηνιαίες κάρτες διαρκείας ή κάρτες πολλαπλών διαδρομών, όπως λέγονται. Η μείωση είναι 1 ευρώ σε όλες τις κάρτες (εκπτωτικές και κανονικές) κι έτσι από τα 25 ευρώ που κοστίζει σήμερα η κανονική κάρτα πολλαπλών διαδρομών από την Πρωτομαγιά θα φτάσει στα 24 ευρώ. Η απόφαση για μείωση της τιμής των καρτών, όπως τόνισε ο κ. Τσερμενίδης, «αφορά την προώθηση της χρήσης της αστικής συγκοινωνίας από τον πολίτη για όλες τις μετακινήσεις του. Οσοι χρησιμοποιούν συχνά το αστικό επιβραβεύονται και εξισορροπείται έτσι και η αναγκαστική αύξηση στις τιμές των άλλων εισιτηρίων. Θέλουμε να ωθήσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τόσο συχνά το αστικό, ώστε να αντιλαμβάνεται το συμφέρον του από την απόκτηση της κάρτας πολλαπλών διαδρομών. Είναι σε όφελος της πόλης, των πολιτών και βέβαια του ΟΑΣΘ και των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ωραιόκαστρο: Λατρευτικές εκδηλώσεις

Λατρευτικές εκδηλώσεις στο ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, στο πλαίσιο της πανηγύρεως της Παναγίας της Πορταΐτισσας.
Σημειώνεται ότι αντίγραφο της εξέχουσας μεταξύ των θεομητορικών εικόνων του Αθω βρίσκεται στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου εδώ και περίπου δύο χρόνια. Στο μεταξύ, φέτος, στον συγκεκριμένο ναό θα παραμείνει για προσκύνημα από το προσεχές Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, και για μία εβδομάδα η εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από την ιερά μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Νομού Μαγνησίας. Η υποδοχή της θαυματουργού εικόνας θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου, στη συμβολή της Λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Βασιλέως Γεωργίου. Θα ακολουθήσει λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας της Πορταΐτισσας και της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στους δρόμους του Ωραιοκάστρου.

Εννέα δήμοι στη Β' Θεσ/κης

«Κλείδωσε» ο Καλλικράτης, με 9 δήμους, στη Β' Θεσσαλονίκης. Στην Α' παραμένει η εκκρεμότητα, καθώς η επιμονή για την επικράτηση ίδιων πληθυσμιακών κριτηρίων μεταξύ Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν κάμπτεται.

Στη Β' Θεσσαλονίκης:

- Δήμος Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής συνθέτουν τον Δήμο Ανατολικού Θερμαϊκού με έδρα την Περαία.

- Δήμος Μίκρας, Θέρμης και Βασιλικών συνθέτουν τον Δήμο Θέρμης με έδρα τη Θέρμη.

- Πυλαία, Πανόραμα και Χορτιάτης συνθέτουν τον Δήμο Χορτιάτη, με έδρα την Πυλαία.

- Απολλωνία, Καλλίνδοια, Μάδυτος, Σταυρός, Αγιος Γεώργιος, Ρεντίνα συνθέτουν τον Δήμο Βόλβης με έδρα τον Σταυρό.

- Λαχανάς, Ασσηρος, Βερτίσκος, Λασκαδάς, Κορώνεια, Εγνατία συνθέτουν τον Δήμο Λαγκαδά με έδρα τον Λαγκαδά.

- Σοχός, Αρέθουσα συνθέτουν τον ορεινό Δήμο Σοχού με έδρα τον Σοχό.

- Κουφάλια, Χαλκηδόνα, Αγιος Αθανάσιος είναι ένας άλλος δήμος με έδρα τη Χαλκηδόνα.

- Αξιός, Χαλάστρα, Εχέδωρος συνθέτουν τον Δήμο Καμπανίας με έδρα τη Σίνδο.

- Καλλιθέα, Μυγδονία, Ωραιόκαστρο συνθέτουν τον ένατο δήμο με έδρα το Ωραιόκαστρο.

Στην Α' Θεσσαλονίκης η αρχική θέση για τα 4 μεγάλα συγκροτήματα: Θεσσαλονίκης- Τριανδρίας, Καλαμαριάς, Αγίου Παύλου-Συκεών, Πεύκων, Πολίχνης, Νεάπολης, Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου-Κορδελιού φαλκιδεύτηκε. Η συζήτηση συνεχίστηκε για 6 με τον Εύοσμο ανεξάρτητο και τους δήμους Πολίχνης, Ευκαρπίας, Σταυρούπολης να συνθέτουν έναν άλλο δήμο, αλλά οι αντιδράσεις ήταν πολλές και η συζήτηση τώρα ξεκινάει από την αρχή. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν για 9 δήμους, με πληθυσμιακά κριτήρια σαν κι αυτά που προβάλλονται για την Αττική -μία πρόταση που είναι στο τραπέζι της συζήτησης.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: Αγκάθι ο ν. Θεσσαλονίκης

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το υπουργείο Εσωτερικών είναι ο νομός Θεσσαλονίκης, όπου βουλευτές και δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα αντιδρούν στην έως τώρα οριοθέτηση των νέων δήμων. Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους τοπικούς βουλευτές της Α΄ περιφέρειας, ενώ χθες είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Β΄ περιφέρειας Βασίλη Γερανίδη και Γιώργο Αρβανιτίδη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως μετά τη συνάντηση άλλαξε εκ νέου ο χάρτης της Β΄ περιφέρειας με μείωση του αριθμού των δήμων που προβλέπονται στην επαρχία Λαγκαδά. Συγκεκριμένα φαίνεται πως κλειδώνει η δημιουργία τριών δήμων στα ανατολικά (Μηχανιώνα - Θερμαϊκός - Επανομή, Θέρμη - Μίκρα - Βασιλικά και Χορτιάτης - Πυλαία - Πανόραμα) και τριών στα δυτικά (Εχέδωρος - Αξιός - Χαλάστρα, Ωραιοκάστρο - Καλλιθέα και Χαλκηδόνα - Κουφάλια). Όλα ανοικτά παραμένουν στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς οι εισηγήσεις θέλουν τη συνένωση των υπαρχόντων δήμων σε -κατά προτίμηση- τρεις. Κλειδί θεωρείται ό,τι θα γίνει με τον κεντρικό δήμο Λαγκαδά. Πυρήνας θα είναι οι δήμοι Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου και Βερτίσκου, και συζητείται η συνένωση και του δήμου Μυγδονίας (ειδάλλως θα συνενωθεί με Ωραιόκαστρο - Καλλιθέα), όπως και του δήμου Καλλινδοίων. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στον υπόλοιπο σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε συνένωση των δήμων Καλλινδοίων - Κορώνειας - Απολλωνίας, Σοχού - Αρέθουσας - Εγνατίας και Αγίου Γεωργίου - Ρεντίνας - Μαδύτου.

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης": Η Μεταρρύθμιση του κράτους

«Διαφημίστηκε» ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κράτους, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Χρησιμοποιήθηκε ως «βασικό χαρτί» από τον πρωθυπουργό στις επαφές του με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, ότι πράγματι η χώρα επιχειρεί να αλλάξει.
Ποιες, όμως, αλλαγές θα αντιληφθεί άμεσα ο πολίτης;
- Καταρχήν, στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου θα ψηφίσει με διαφορετικό τρόπο. Θα ψηφίσει για πρώτη φορά για περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, ενώ στο δήμο θα ψηφίσει ένα δημοτικό σύμβουλο για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο του δήμου και από έναν έως τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (ανάλογα με τον πληθυσμό) για τη δημοτική ή τοπική του κοινότητα.
- Από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών τον Ιανουάριο του 2011 θα μπορεί να διεκπεραιώνει ένα πλήθος συναλλαγών του με το Δημόσιο μέσω των e-ΚΕΠ, τα οποία αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
- Από το Μάιο του 2011 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 αναμένεται να έχει εκδοθεί η κάρτα του δημότη για την αυτόματη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη συμμετοχή τους σε τοπικά δημοψηφίσματα.
- Οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται και να επικοινωνούν με τους δήμους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των δήμων, που πλέον υποχρεωτικά όλοι πρέπει να διαθέτουν και στην οποία -εκτός των άλλων λειτουργιών της- θα πρέπει να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους, προκειμένου να είναι εκτελεστές.
- Οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα, είτε ως εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, οργανώσεων, ενώσεων κ.λπ., είτε ως πολίτες να συμμετέχουν στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης (στους δήμους) ή στις περιφερειακές επιτροπές διαβούλευσης (στις Περιφέρειες). Οι επιτροπές αυτές αποτελούν τα βασικά γνωμοδοτικά όργανα των δήμων και περιφερειών για αναπτυξιακά προγράμματα, τοπικά προβλήματα, τα επιχειρησιακά και τεχνικά προγράμματα των δήμων.
- Σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και σε όλες τις Περιφέρειες καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης», ο οποίος δέχεται και διεκπεραιώνει καταγγελίες θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων.
Ομως, οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τις νέες αρμοδιότητες, με επίκεντρο την κατοικία, την υγεία και το σχολείο, που περνούν πλέον στις αρμοδιότητες των νέων δήμων.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Αλλαγές του "Καλλικράτη"

Καινοτόμο και ριζοσπαστικό σε ορισμένες πτυχές του, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τη βασική πολιτική και εκλογική φιλοσοφία των παραδοσιακών “δημαρχοκεντρικών” πλειοψηφικών συστημάτων, είναι το εκλογικό σύστημα που εισάγει το σχέδιο «Καλλικράτης», βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η εδαφική περιφέρεια κάθε δήμου αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των δήμων από τους οποίους συγκροτείται που ονομάζονται δημοτικές κοινότητες και συνιστούν τις εκλογικές περιφέρειες του νέου δήμου. Τη διοίκηση του νέου δήμου συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο δήμαρχος. Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων.
Οι δημοτικές κοινότητες εκλέγουν κοινοτικό συμβούλιο και πρόεδρο δημοτικής κοινότητας. Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, αλλά και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του ίδιου δήμου. Στις δημοτικές εκλογές θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που συγκέντρωσε ποσοστό πενήντα συν ένα (50%+1) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Επιλαχόντες κηρύσσονται όσοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα. Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες.
Ασυμβίβαστα
Το σχέδιο νόμου θεσπίζει για πρώτη φορά μία σειρά από αυστηρά ασυμβίβαστα εκλογής. Δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα στους νέους δήμους ή στις περιφέρειες: όποιοι το προηγούμενο 18μηνο έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές ή διευθυντές δημόσιας υπηρεσίας ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται στα όρια του δήμου ή της περιφέρειας που θέτουν υποψηφιότητα, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ιδρύματα που σχετίζονται με τον δήμο στον οποίο είναι υποψήφιοι, τα στελέχη κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή με την περιφέρεια, όσοι βαρύνονται με έκπτωση αξιώματος με δικαστική απόφαση και όσοι έχουν “επαγγελματικές” σχέσεις με συμβάσεις, προμήθειες, εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών με τους οικείους δήμους και περιφέρειες αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Συγκεντρωτικά. οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο "Καλλικράτης" είναι:
-Ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη
-Επαναφορά του 50% +1 για την εκλογή των αιρετών
-Μείωση του ηλικιακού ορίου για την εκλογή στα 18 χρόνια
-Καθιέρωση αυστηρών ασυμβίβαστων
-Η σταυροδοσία σε υποψηφίους δύο δήμων
-Το δικαίωμα εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νόμιμους αλλοδαπούς

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
το γνωστό θεατρικό έργο του Ντάριο Φω παρακολουθήσαμε το Σάββατο 17 Απριλίου 2010, στην αίθουσα του δημαρχείου Ωραιοκάστρου. Η παράσταση ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα: "Παραβάτες της σκηνής" και η οργάνωση της βραδιάς ανήκει στην "Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου Ενάντια στα Αντιλαϊκά Μέτρα".
Η παράσταση κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο για το επίκαιρο του έργου όσο και για την ερμηνεία των ηθοποιών.
Να θυμίσουμε πως οι συντελεστές του θιάσου είναι ερασιτέχνες και έγινε φανερό γι' άλλη μια φορά πως παράγεται -αξιόλογο- έργο από τα τοπικά σχήματα τα οποία χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας αλλά και καθένα από εμάς.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δηλώσεις Ψωμιάδη για τον "Καλλικράτη"

Εντύπωση προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης για το σχέδιο Καλλικράτης. Μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΕΝΑΕ και την προβολή του ανδρισμού του με τη φράση «Δεν είμαι πισωγλέντης», ο κύριος Π.Ψωμιάδης καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε προκλητικές και ανοίκειες για πολιτικό άνδρα φράσεις.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του «Καλλικράτη» το χαρακτήρισε «τραβεστί» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί εκ νέου με αυτό, καθώς υποβαθμίζει τα αιρετά στελέχη της αυτοδιοίκησης και τους εργαζομένους.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο χωροταξικός χάρτης του σχεδίου καθώς ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για την τελική του μορφή.

Η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ανακοίνωσε την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της για τον "Καλλικράτη", τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 28 και 29 Απριλίου.

Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας χαρακτήρισε το σχέδιο καινοτόμο και ζήτησε από όλους τους αυτοδιοικητικούς, ακόμη και από εκείνους που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους να είναι «γενναιόδωροι» αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πήραμε πολλά περισσότερα από όσα ζητήσαμε».


Αποξήλωση πυλώνων σ' άλλους δήμους

Εναερίτες της ΔΕΗ, σκαρφαλωμένοι σε ύψος 50-60 μέτρων, αποξηλώνουν κομμάτι κομμάτι έναν από τους «θεόρατους» πυλώνες υψηλής τάσης, στα όρια των δήμων Πυλαίας και Πανοράματος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο -με ύψος 60 μέτρων- από τους συνολικά 30 πυλώνες της ΔΕΗ, που απομακρύνονται από το Πανόραμα, την Πυλαία, την Τριανδρία και τον Εύοσμο, στο πλαίσιο υπογειοποίησης του δικτύου και κατάργησης γραμμών ηλεκτροδότησης.

Ο συγκεκριμένος... πρώην πυλώνας υψηλής τάσης (150 kV), που βρισκόταν δίπλα στο «Αριστοτέλειο Κολλέγιο», μαζί με άλλους 11 στο Πανόραμα, έστεκαν σαν «φαντάσματα» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας προς Θέρμη και Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας. Τώρα, απομακρύνονται για περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους, προκειμένου να «ανακουφιστούν» οι πολίτες που τους έβλεπαν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία κ.λπ.

«Είναι το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια με την προσφυγή του δήμου μας στο ΣτΕ, το οποίο μας δικαίωσε το 2002. Η υπογειοποίηση του δικτύου σε μήκος 6 χλμ. που περνάει από το Πανόραμα ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009, όμως τώρα φεύγουν και τα ''τέρατα'', ώστε να είναι ορατό σε κάθε πολίτη ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα μεταφοράς ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο έργο, με κόστος 10 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν απομακρυνθεί και οι υπόλοιποι 10 πυλώνες που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν απομακρυνθεί 5 πυλώνες στον Εύοσμο και οι υπόλοιποι θα αποξηλωθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, λόγω υπογειοποίησης, αλλά και αλλαγής των σχεδίων ηλεκτροδότησης.

Παρ' όλα αυτά διατηρείται, ακόμη και σήμερα, αριθμός πυλώνων, προκαλώντας τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών και πολιτών.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κλειδώνει ο "Καλλικράτης"

Οι τελευταίες και οριστικές αλλαγές του «Καλλικράτη» μπαίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία από την αρχή της εβδομάδας έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με στόχο να οριστικοποιηθεί το χωροταξικό.

Η ηγεσία του ΥΠΕΣ ήδη συναντήθηκε με βουλευτές με βουλευτές των νομών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ενώ σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βουλευτές της Κρήτης και αύριο με τους βουλευτές νομών της Θράκης, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Το προσχέδιο του Καλλικράτη μέχρι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Θεσσαλονίκη:

  • Στην Α΄ Περιφέρεια οδηγούμαστε σε 4 με 6 δήμους από 14 με πιθανότερο σενάριο τους 5 (Θεσσαλονίκη, Τριανδρία - Καλαμαριά - Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη- Άγιος Παύλος, Συκιές, Πεύκα, Νεάπολη - Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος και Ελευθέριο Κορδελιό)
  • Στην Β΄ ο αριθμός των δήμων θα κινηθεί ανάμεσα στους 9 και στους 11 από 31 με πιθανότερο το 10:
  • Χορτιάτης, Πυλαία, Πανόραμα.
  • Θέρμη, Μίκρα, Βασιλικά.
  • Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα.
  • Εχέδωρου, Αξιός, Χαλάστρα.
  • Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα, Κουφάλια.
  • Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία.
  • Βερτίσκο, Λαχανάς, Άσσηρος.
  • Άγιος Γεώργιος, Ρεντίνα, Μάδυτος.
  • Κορώνεια, Καλλινδοίων, Απολλωνία.
  • Σοχός, Αρέθουσα Εγνατία

"Καλλικράτης": Δανειακή υποθήκευση από τους νυν

Η αναγκαστική έξοδος που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε 56 νομάρχεςυπερνομάρχες και σε πάνω από 800 δημάρχους άρχισε να δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, έντονες αναταράξεις. Ο λόγος είναι ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια την κακή οικονομική διαχείριση ορισμένων υπό κατάργηση νομαρχιών και υπό συγχώνευση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα. Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εξυπηρετεί προς το παρόν αυτές τις δανειακές απαιτήσεις. Παρά ταύτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προσφεύγουν στις ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων, παρ΄ ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηρότεροι, θέτοντας μάλιστα ως υποθήκες περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ή και την αποπεράτωση έργων που έχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους, και γενικά το κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στα δημοτικά ταμεία.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι νομάρχες οι οποίοι φορτώνουν τεράστια βάρη στις αιρετές περιφέρειες. Ερωτήματα προκαλεί, π.χ., σε φορείς της περιοχής η απόφαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρκουδάρηνα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση κτιρίου 11.326 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία όμως αναμένεται να καταργηθεί μετά τον «Καλλικράτη». Ο κ. Αρκουδάρης υποστήριξε μιλώντας στο «Βήμα» ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό αλλά η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε εγκαίρως λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η Νομαρχία μπορεί να καταργηθεί αλλά οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν» υπογράμμισε. «Στη δωρεά του οικοπέδου που έγινε το 2005 από την εταιρεία Τιτάνυπάρχει όρος ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών. Από την άλλη πλευρά,έχει εκφραστεί θετική διάθεση από επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν οικονομικά στην ανέγερσή του που, εκτός των άλλων, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».

Πγή: Εφημερίδα: "Το Βήμα"